
Velikonoce jsou svátky jara, křesťanské svátky a také příležitost svátečně se najíst. Kdo by neodolal pokušení ve formě beránka, nádivky, mazance a vajíčkových pomazánek. Přesvědčte se s námi, že i taková jídla, lze připravit v lehčí a zdravější variantě.
Výživová poradkyně Monika Chadtová z NATURHOUSE v Klatovech doporočuje:
- Nic se nemá přehánět. Nemusíte se bát ochutnat jídla, na která máte chuť, naservírujte si od každého jen tolik, kolik sníte a už si nepřidávajte.
- Grilování, pečení a vaření – to jsou nejvhodnější způsoby přípravy svátečních jídel. „Když opečete maso v alobalu, tak má nejen méně kalorií, ale také lépe chutná,“ přidává svůj recept, nutriční specialistka Monika.
- Snažte se, aby sváteční oběd a večeře nebyly příliš těžké. Krémové zeleninové polévky uvařené s bílým masem budou dobrou volbou.
Víte, co se skrývá ve vejci, tradičním symbolu Velikonoc?
- Lysozym – bílkovina se silnými antibakteriálními účinky.
- DHA mastné kyseliny a kyselina arachidonová – vhodné množství příznivě ovlivňuje správný růst a budování centrální nervové soustavy u kojenců.
- Lutein – nezbytný pro správný zrak.
- Železo – velký obsah železa ve žloutku slepičího vejce pomáhá předcházet anémii.
- Lecitin – podporuje látkovou výměnu, snižuje hladinu cholesterolu a zabraňuje hromadění tuku v játrech.
- Cholin – látka podobná vitamínu, která napomáhá správnému fungování organismu (mozku, metabolismu jater, nervové soustavy).
Vejce je tvořeno z:
- 58 % bílku
- 30 % žloutku
- 11 % skořápky
Vajíčka k Velikonocům neodmyslitelně patří, vyzkoušejte náš recept na vajíčkovou pomazánku s avokádem.
Velikonoční vajíčková pomazánka
Ingredience:
- 4 natvrdo uvařená vajíčka
- 1 zralé avokádo
- dijonská hořčice – dle chuti
- ½ kelímku bílého jogurtu do 3 % tuku
- sůl, pepř
- citronová šťáva podle chuti
- nadrobno nakrájená čerstvá pažitka
- čerstvá chilli paprička
- toasty FIBROKI
Postup:
V míse smíchejte nadrobno nakrájená vajíčka, rozmačkané avokádo, bílý jogurt, hořčici dle chuti, citronovou šťávu, přidejte čerstvou pažitku, chilli, sůl a pepř. Pomazánku pořádně vymíchejte a natírejte na toasty FIBROKI.
Zaujal vás náš recept, navštivte naši nově otevřenou výživovou poradnu v Klatovech a dozvíte se, jak na mrkvového beránka nebo mazanec ze špaldové mouky.
Těšíme se na vás
Tým NATURHOUSE Klatovy